Paarden

Osteopathische behandeling van paarden:
Als hobby houd ik mij veel bezig met paarden. Naast het rijden (dressuur, springen en eventing in competitieverband) heb ik mij verder verdiept in de anatomie en functieleer van het paard. Na een 2 jarige opleiding "Osteopathie voor Paarden" in België (ICREO 2000) behandel ik tevens paarden met diverse aandoeningen. In oktober 2009 heb ik de theoretische en praktische examens van de 2-jarige FES opleiding: "Focus on the Equine Spine" (www.focusontheequinespine.com) succesvol afgerond. Bij deze opleiding wordt geleerd om op basis van een gedegen en gestructureerd chiropractisch onderzoek te bekijken wat de oorzaak is van het probleem van het paard.  

Met behulp van technieken uit de chiropraxie, manuele therapie en osteopathie wordt geprobeerd om het paard weer een “happy athlete” en weer "in balans" te krijgen. Aangezien een paard over zeer veel spieren beschikt wordt ruime aandacht besteed aan de samenwerking tussen de diepe spieren die zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom (Core Stability) en grote spieren die een meer bewegende functie hebben. Bedenk daarnaast dat als de ruiter zelf blokkades in zijn rug heeft en daardoor mogelijk anders gaat bewegen, dat een invloed zal hebben op zijn houding en zit. Hierdoor zal het paard ook scheef of anders gaan lopen. Misschien is het dan in eerste instantie nodig om ook uw eigen rug eens te laten nakijken. Ook kunnen bijv. minder goed functionerende organen de houding en zit in negatieve zin beinvloeden. Uiteraard is een goed passend zadel een vereiste en een goede rijtechniek erg wenselijk. Ook de aandacht van een goede hoefsmid is van groot belang. Het heeft mijn voorkeur om eerst de ruiter te behandelen en daarna het paard. Immers als het paard gecorrigeerd is maar de ruiter niet, zal het effect slechts tijdelijk zijn en komen de klachten bij het paard weer terug. Omgekeerd is dat niet het geval.
Vanwege een chronisch tijdgebrek ben ik echter niet meer in staat om paarden te behandelen.

De eerste echte paarden-osteopaat was de Franse dierenarts Dr. Dominique Giniaux, die in zijn boek "Les cheveaux m'ont dit" de principes van de humane osteopathie vertaalde naar de paarden. Later werden zijn ideeën verder uitgewerkt door Pascal Evrard (helaas vroegtijdig tgv. een ongeval overleden) en Janek Vluggen (www.vluggeninstitute.com). Ook een oude Franse meester en aanhanger van de Franse Klassieke Rijschool zoals Jean-Claude Racinet (ook inmiddels overleden) probeerde in zijn rijden een brug te slaan tussen de dressuur ideeën van Francois Baucher en de osteopatische technieken van Dominique Giniaux.

Alle osteopathische principes zijn ook op paarden van toepassing:

 1. De relatie tussen structuur en functie: Dit betekent dat een paard zich niet normaal kan bewegen als zijn ophangsysteem een deel van zijn beweeglijkheid heeft verloren. Als de vorm van het skelet, de spieren en de organen is veranderd, zal dit ook gevolgen hebben voor de functie.
 2. De wet van de doorbloeding: Het goed functioneren van de diverse structuren is afhankelijk van een goede aan- en afvoer: bloed, lymfe, liquor cerebro spinalis (hersenvocht). Bij een slechte doorbloeding zal het betrokken weefsel kwetsbaarder worden.
 3. Het Lichaam werkt als een geheel: Dat betekent dat een verstoorde functie op een bepaalde plaats, gevolgen zal hebben voor het gehele mechanisme. Een probleem in de voet zal op den duur problemen in de rug kunnen veroorzaken en omgekeerd.
 4. Het lichaam is in staat om zichzelf te genezen: De behandeling van een osteopaat is er op gericht om blokkeringen op te heffen en de diverse structuren hun eigen beweeglijkheid weer terug te geven. Indien dat is gelukt, kan het lichaam zijn oorspronkelijke balans weer hervinden. Ook hier kan men stellen: "Bewegen is Leven" Dit geldt zeer zeker voor een paard, dat in vele gevallen 23 uur per dag in zijn stal staat.

Behandelindicaties:

 • Wervelkolomproblemen
 • Spierproblemen
 • Ingewandproblemen
 • Veranderingen in gedrag
 • Plotselinge rijtechnische problemen
 • Singelnijd
 • Bokken
 • Enz.

Eigenlijk is de lijst te groot om op te noemen. Maar ook een osteopaat kan niet alles oplossen. Een goede samenwerking met de dierenarts is erg belangrijk. In overleg met de eigenaar kan zo nodig contact worden opgenomen.

Design by || The promo Factory || 2012